Istoria Sfintei Mănăstiri Gruiul Lupului
Sfânta Mănăstire Gruiul Lupului, aflată în comuna Racoviţa, județul Vâlcea, a luat ființă în anul 2009. Biserica acesteia, cu o arhitectură deosebită, adună atât obștea în formare, cât și numeroși credincioși din zonă.
Sfânta Mănăstire Gruiul Lupului se află în comuna Racoviţa, județul Vâlcea. Piatra de temelie a bisericii mari s-a pus la 9 august 2009, de către ÎPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu părintele Stareţ Macarie Roman. La slujba de sfinţire au participat numeroși preoţi, oficialităţi locale şi credincioşi veniți din toată ţara. Ctitorii mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci, împreună cu familia, și sponsorii Frank Timiş şi Rareş Ţicra.
În jumătate de an s-a construit drumul de acces și un corp de chilii cu patru nivele, care cuprinde 40 de chili. De asemenea, a fost construit un Paraclis pentru slujire şi aproape s-a terminat de zidit biserica mare.
Biserica mare, închinată Sfinților Trei Ierarhi și Sfântului Cuvios Gherasim din Kefalonia, este zidită în formă de cruce bizantină. Este o biserică monumentală, încadrându-se în stilul arhitectural specific acestei zone din Eparhia Râmnicului.
Atât planul, cât şi arhitectura ansamblului monahal au fost realizate de părintele Ioan Comăneci. Demersurile pentru înfiinţarea acestei sfinte mănăstiri au fost făcute de Adela Comăneci, împreună cu mama sa, Maria Comăneci. La înălțarea acestor zidiri au lucrat efectiv părintele Ioan, obştea sfintei mănăstiri, împreună cu părintele Stareţ Macarie şi părintele Econom Serafim Sângiorzan.
La 25 mai 2010, din încredinţarea ÎPS Părinte Gherasim, PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului, a oficiat tunderea în monahism a celor care s-au înrădăcinat, prin rugăciune, muncă şi osteneală, în aceast loc.
Biserica mare a fost sfințită la 2 octombrie 2010, de către ÎPS Părinte Gherasim, împreună cu PS Părinte Emilian Lovişteanul și un sobor de peste 70 de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie, părintele stareţ Macarie Roman a fost hirotesit protosinghel, pentru activitatea sa pastorală și administrativă deosebită. Toți cei care s-au ostenit cu zidirea acestei sfinte mănăstiri au primit diplome de vrednicie.
Tot în aceeași zi, Părintele Arhiepiscop Gherasim a târnosit Paraclisul mănăstirii, închinat Acoperământului Maicii Domnului şi Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei. La acest eveniment deosebit a fost prezent și părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului, împreună cu stareţii şi stareţele locașurilor monahale din județul Vâlcea.
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular